Sagen om blacklistet sygeplejerske skal drøftes politisk
Sagen om den blacklistede sygeplejerske Thomas Sørensen skal nu drøftes politisk i Regionsrådet d. 12. marts. Dansk Folkeparti er uforstående overfor Region Hovedstadens Psykiatris systematiske udelukkelse af en kritisk medarbejder.
- Det er helt uanstændigt, det der foregår.
Regionrådspolitikeren, Finn Rudaizky, er dybt forarget over embedsværket i Region Hovedstadens Psykiatri, som på ubestemt tid har blacklistet en kritisk sygeplejerske.
- Der er foregået en tydelig jagt på en medarbejder, og det vil jeg meget gerne have belyst. Det synes jeg, at offentligheden har brug for at få mere viden om. Men jeg synes også, at politikerne i Region Hovedstaden skulle spørge langt mere ind til, hvad der foregår i Region Hovedstadens Psykiatri, siger regionsrådsmedlemmet, Finn Rudaizky, fra Dansk Folkeparti.
Derfor vil han have sagen drøftet politisk på næste møde i regionsrådet d. 12. marts.
- Vi er jo nødt til at have en personaleledelse og en personalepolitik, der modsvarer de regler og love, som gælder i samfundet. Herunder blandt andet, at man kan ytre sig helt frit, uden at man bliver straffet for det, påpeger Finn Rudaizky.
Han skal politianmeldes!
Reaktionen kommer efter, at vi forleden på TV 2 Kosmopol kunne afsløre, at man helt oppe på direktionsgangen i Region Hovedstadens Psykiatri arbejdede systematisk på at udelukke sygeplejersken Thomas Sørensen fra job i hele regionens psykiatri.
Aktindsigt i interne mails mellem ledelse og direktion viser, at man i regionen overvågede Thomas Sørensens jobsøgning.
Ledelsen kontaktede også de lokale psykiatriske centre rundt i regionen, for at forhindre, at Thomas Sørensen blev ansat.
- Jeg kan forstå, at Thomas er ved at søge arbejde på Sct. Hans, men går ud fra, at alle er advaret imod sådan en ansættelse. Jeg forsøger lige at ringe til en chefsygeplejerske dernede, skrev en udviklingschef.
Thomas Sørensen havde tidligere været ude og kritiserer forholdene i psykiatrien og forsøgt at råbe ledelsen op.
D. 24. juli sagde Thomas Sørensen følgende til TV 2 Kosmopol:
Jeg har i lørdags afleveret min opsigelse, fordi vi på Psykiatriske Center Ballerup har været nødt til at gå under en normering, der ellers tidligere har givet en strakspåbud ved Arbejdstilsynet.
Kagemanden
Da han efterfølgende opsiger sit job på Psykiatrisk Center Glostrup sender han en kagemand med et satirisk budskab – Brænd bygning 4 – med henvisning til bygningen, hvor ledelse holder til.
Kagemanden får psykiatriens vicedirektør helt op i det røde felt.
-Jeg synes, at han skal politianmeldelse, skrev vicedirektøren på mail.
Ifølge en ekspert i offentlig forvaltning har regionen i sagen overreageret og optrådt usagligt og uprofessionelt.
- Det der med politianmeldelsen er jo noget af det, der går helt galt i den her sag. Man kan godt mene, at det er dårlig humor, men det er rimelig let at gennemskue, at det her jo ikke er en alvorlig trussel om en ildspåsættelse, siger forskningslektor ved DMJX, Roger Buch.
Thomas Sørensen blev dog aldrig politianmeldt. Ledelsen valgte i stedet for at arbejde indædt på at udelukke ham fra job i psykiatrien, hvilket betyder, at han i dag bor i Jylland hos sine forældre og arbejder som vikar.
- Det er en helt forkert måde at udøve magt på, mener Finn Rudaizky.
Overstregen med kagemanden
I Enhedslisten er de også enige i at regionens ansatte skal kunne ytre sig kritisk.
- Derfor har vi også rejst sagen om Thomas Sørensen i forretningsudvalget, som med fuld politisk opbakning slår fast, at medarbejderne har ytringsfrihed, hvad angår saglig kritik af organisationen, siger Enhedslistens regionrådsmedlem, Tormod Olsen,
Men Enhedslisten bakker dog stadig op om udelukkelse af Thomas Sørensen.
De mener, at den satiriske kagemand var over grænsen.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Det har jo haft kæmpestore konsekvenser for ham, fordi han måtte flytte til Jylland for at få arbejde. Er det ikke en lidt voldsom sanktion over for en satirisk kagemand?
-Jamen, det kan man vælge at synes, og det kan vi alle sammen have en subjektiv holdning til. Men jeg kan godt respektere, at man i Region Hovedstaden siger, at vi ikke kan have medarbejdere, som fremsender kagemænd med opfordringer til at brænde bygninger, siger Tormod Olsen.
Men stadigvæk, han påpeger, at der er nogle problemer i psykiatrien. Han prøver at råbe systemet op. Så kan man ikke sige, at han bare er budbringer. Så er I ikke i gang med at skyde budbringeren?
-Nej, det synes jeg ikke. Jeg synes, at vi er i gang med at sørge for, at offentlige medarbejdere kan have en ytringsfrihed. Men der sætter vi en grænse ved, at det skal være saglige argumenter, siger Tormod Olsen.
I Dansk Folkeparti mener de dog, at sagen har store konsekvenser. Ikke kun for Thomas Sørensen.
For med udelukkelsen sender man et signal til alle sygeplejersker i regionen.
Der vil være rigtig mange ansatte i Region Hovedstaden, som vil være nervøse for at deltage i den debat, som de retmæssigt har lov til. Fordi de er bange for konsekvenserne.
De er bange for repressalier på samme måde, som der er sket med den her sygeplejerske. Og vi kan ikke have sådan en organisation og en Region Hovedstaden, der fungerer på den måde. Det er helt, helt hen i skoven, siger Finn Rudaizky.
Svar fra regionen
For første gang siden TV 2 Kosmopol bragte historien om de afslørende interne mails, kommenterer Region Hovedstadens presseafdeling nu på sagen.
I en mail skriver de følgende:
- Ytringsfrihed er en grundlæggende og vigtig værdi for Region Hovedstaden som arbejdsplads. Normalt udtaler vi os ikke om konkrete personalesager, men i dette tilfælde har Thomas Sørensen selv offentliggjort oplysninger om sit ansættelsesforhold og sine ansøgninger til stillinger i Region Hovedstadens Psykiatri.
En væsentlig oplysning, som Thomas Sørensen selv har givet offentligheden, er, at han selv opsagde sin stilling i Region Hovedstadens psykiatri. Han har også selv oplyst, at han herefter har søgt flere stillinger i Region Hovedstadens Psykiatri og fået afslag på disse stillinger. Region Hovedstadens Psykiatri har i den forbindelse været i dialog med Thomas Sørensen og hans advokat og oplyst om grundlaget for de pågældende afslag, som vi står inde for.
Sidst men ikke mindst må vi understrege, at der er elementer i den offentlige omtale, der har været af sagen, som Region Hovedstaden ikke kan genkende, men som vi ikke har mulighed for at gå i rette med på grund af fortroligheden i personalesager.