CO2 fra affaldsanlæg bliver til tomater på Stevns

Et gartneri på Stevns er begyndt at bruge CO2 fra et stort affaldsforbrændingsanlæg i København. Det skal sætte ekstra fart på væksten af grøntsager.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Østervang Sjælland i Varpelev ved Hårlev på Stevns bruger CO2, indvundet fra et forbrændingsanlæg i København, for at få større og bedre tomater og agurker.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vi udleder for meget CO2 i atmosfæren, og det giver store problemer med blandt andet global opvarmning.

Men hos gartneriet Østervang Sjælland i Varpelev ved Hårlev på Stevns står man med det omvendte problem.

Her er CO2 nemlig en stor mangelvare i drivhusene.

- Manglen på CO2 bliver en hæmmende faktor for planternes vækst i de timer, hvor solen skinner mest. Derfor tilsætter vi ekstra CO2 til atmosfæren, for at planterne kan vokse optimalt, fortæller Peter Krage, der ejer gartneriet Østervang Sjælland.

- Det giver 10, 15 - måske 20 - procent større og tungere grøntsager. Det betyder rigtig meget, tilføjer han.

Hvor der i almindelig luft på en almindelig dag er 21 procent ilt, så er der langt mindre CO2 - kun 0,03 procent.

Derfor kan det også hurtigt blive en mangelvare i drivhusenes lukkede system.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Gartneriet har det problem, at når solen skinner, så optager planterne i gartneriet alt den CO2, der er i luften i drivhusene.
Foto: Peter Krage - Østervang Sjælland

I gamle dage var det anderledes. Her brugte man gasfyr til at opvarme drivhusene og ledte så udstødningen fra fyret forbi planterne, så de kunne optage CO2'en.

Men Østervang Sjælland har i flere år arbejdet på at blive grønne. For fem år siden droppede man kemikalier i drivhusene, og man har siden arbejdet på at blive helt fossilfri i driften.

- Vi er kommet 80 procent af vejen. Men vi manglede CO2'en til planterne, så den har vi måttet købe fra andre kilder. Derfor har vi nu en kæmpe tank stående, og derfra bliver CO2 fordelt ud i drivhusene via en stor blæser, forklarer Peter Krage.

- Vi skruer op og ned for det i løbet af dagen. Om natten opbygges der naturligt CO2 i luften - men det tager ikke mange timer i solskinsvejr, før det er brugt, tilføjer han. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ekstra CO2 i luften betyder ikke, at grøntsagerne modnes hurtigere - men de bliver større end de ellers ville blive.
Foto: Peter Krage - Østervang Sjælland

Gartneriejeren understreger, at CO2'en er helt den samme, som man hidtil har brugt på gartneriet.

CO2'en, der i dag bruges på Østervang Sjælland, kommer fra et særligt anlæg hos Amager Bakke, der er kendt som det store forbrændingsanlæg med skiløjpen på taget i København.

- Havde affaldshåndteringsselskabet ringet direkte til os, så ville vi måske ikke have været med. Men vores leverandør står jo inde for kvaliteten, og det er helt almindelig CO2, vi får, siger Peter Krage.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Fokus er især tomater og agurker, og hvert år spiser hver dansker i gennemsnit tre agurker fra gartneriets drivhuse.
Foto: Peter Krage - Østervang Sjælland

Hiver CO2 ud af luften

Forbrændingsanlægget er i dag en af de fem største udledere af CO2 i Danmark - et forhold, man gerne vil ændre.

- Det, vi har nu, er et lille testanlæg, hvor vi demonstrerer teknikken. Ved at bruge dette anlæg får vi en masse erfaringer, som vi kan bruge, når vi skal bygge et anlæg i fuld skala, siger Jannik Kappel, der er projektleder på projektet hos affaldsselskabet ARC, der driver Amager Bakke.

- De erfaringer skulle gerne gøre, at vi kan bygge det både bedre og billigere end ellers, tilføjer han.

Det særlige anlæg er udviklet af selskabet Pentair i Fredericia i samarbejde med DTU Kemiteknik, ARC og Rambøll, og er støttet af statens udviklingsprogram EUDP.

- Det her lille anlæg udvinder omkring fire ton CO2 om dagen, svarende til 1.500 ton om året. Men meningen er, at vi i vores endelige anlæg skal udvinde 500.000 ton om året. Det vil betyde, at København samlet set vil udlede 13 procent mindre CO2 end i dag, siger Jannik Kappel.

Jannik Kappel understreger, at det ikke er billigt at udvikle og drive anlægget, men forhåbningen er, at det bliver bedre over tid.

- Vores forventning er, at det bliver et krav at have sådan et storskalaanlæg, og det bliver vi også nødt til at have. Vi kan ikke blive ved med at udlede al den CO2 i atmosfæren, og sådan et anlæg, det fjerner altså virkelig meget CO2, siger han.

- Vi renser jo røgen for alle mulige stoffer i forvejen. Det her er endnu et trin i den proces. Tilbage, når vi er færdige, er stort set kun vanddamp, tilføjer han.

Forbrændingsanlægget, Amager Bakke, er i dag en af de fem største udledere af CO2 i Danmark.
Foto: Ritza Scanpix/Niels Christian Vilmann

Tager CO2 ud af atmosfæren

Der er dog et særligt forhold ved anlægget, som er særligt positivt for det globale klima.

Det er nemlig kun en del af CO2'en fra Amager Bakke, der stammer fra fossilt brændstof. En stor del af affaldet, der brændes, stammer fra materialer, der indtil for nylig har vokset som træ i skove eller ting på marker.

- Det betyder, at der samlet set vil ske et fald i mængden af CO2 i atmosfæren. Og det er vi på globalt plan nødt til at gøre, siger Jannik Kappel.

Vil gerne have mere

Planen er, at indsamlet CO2 fra de store CO2-udledere på lidt længere sigt skal pumpes ned i undergrunden og dermed helt fjernes fra atmosfæren.

På Østervang Sjælland håber Peter Krage dog, at ikke det hele vil forsvinde ned i undergrunden.

- Det lyder skørt, når vi har så mange problemer med CO2 i atmosfæren. Men det har faktisk nogen gange været svært at få nok CO2, så jeg håber ikke, at de putter det hele i jorden, for der er et marked for det herhjemme. Men det bliver smartere nu, hvor vi kan få overskuds-CO2 fra København, der oven i købet ikke skal transporteres særligt langt, siger han.

Gartneriet dækker et område svarende til 15 fodboldbaner og producerer hvert år 4.500 ton grøntsager til supermarkeder over hele landet.
Foto: Peter Krage - Østervang Sjælland

Han understreger dog, at det endnu kun er en del af CO2'en, der kommer fra forbrændingsanlægget. På en solskinsdag kan man have brug for op til 20 ton CO2 i drivhusene - meget mere, end der leveres fra Amager Bakke i København.

- Det er klart, at det bliver grønnere og smartere. Og det giver tungere grøntsager i stedet for problemer i atmosfæren. Det er jo alligevel også godt, siger han.

Link kopieret!

Seneste nyt

Skolemad er på finansloven, erfarer TV 2

Et udsnit af landets folkeskoleelever kan fremover se frem til offentligt betalt mad i folkeskolerne. Det har partierne bag finansloven forhandlet sig frem til, erfarer TV 2. 

Partierne er blevet enige om at afsætte 850 millioner kroner frem mod 2028 til en national forsøgsordning med skolemad.

Det er uvist, hvor mange af landets knap 500.000 folkeskoleelever, der kan se frem til ordningen. Det skal partierne forhandle på plads på et senere tidspunkt.

Det bliver imidlertid langt fra alle. Børne- og Undervisningsministeriet har i 2021 estimeret, at en indførelse af skolemad på landets folkeskoler vil koste omkring 3,3 milliarder kroner.

Link kopieret!

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet.

Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen ikke kommer over frysepunktet på noget tidspunkt i løbet af døgnets 24 timer.

Og det blev en realitet ved Roskilde Lufthavn.

Her toppede temperaturen med minus 0,9 grader i torsdagsdøgnet.

Link kopieret!

Sådan bliver weekendens vejr

Weekenden byder på et markant skifte i vejret.

For mens fredag i det meste af landet begynder med slud og sne, stiger temperaturerne søndag, så de i hele landet efterhånden kommer over ti grader.

Det fortæller Martin Lindberg som fredag morgen er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Lørdag begynder med enkelte byger med sne eller slud. I løbet af dagen klarer det op med sol, og det holder tørt i det meste af landet, mens vinden aftager.

Temperaturerne vil lørdag ligge over frysepunktet, og det bliver mellem en til seks grades varme.

Natten til søndag og søndag ser størstedelen af landet ud til at blive ramt af omfattende regnbyger.

Link kopieret!

Finansministeren indkalder til pressemøde

Finansloven for 2025 præsenteres fredag klokken 10.00 i Finansministeriet, lyder det i en pressemeddelelse.

Foruden finansministeren vil også økonomiminister Stephanie Lose (V), uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) samt repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre deltage.

Link kopieret!

Vejdirektoratet advarer om sne- og isglatte veje

(Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fredag er der igen risiko for sne- og sludbyger og temperaturer under frysepunktet, og derfor advarer Vejdirektoratet om isglatte veje.

- Det betyder risiko for sne- og isglatte veje i hele landet, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre og kør efter forholdene, skriver direktoratet tidligt fredag morgen på X.

Link kopieret!

TV 2 erfarer: Populært fradrag genindføres

Arkivfoto.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

I det kommende års finanslov vil håndværkerfradraget blive genindført.

Det erfarer TV 2, som forventer, at regeringen vil præsentere finanslovsaftalen sammen med SF og Det Radikale Venstre senere i dag.

Ifølge TV 2s oplysninger træder det nye håndværkerfradrag i kraft fra 1. januar.

Knap 550.000 danskere benyttede fradraget i 2021, hvor det blev skrottet af den daværende regering.

Udover at genindføre håndværkerfradraget vil partierne bag den kommende finanslov også forhøje servicefradraget med 100 millioner kroner årligt, kan TV 2 erfare.

Fradraget kan blandt andet bruges på havearbejde og rengøring i hjemmet.

Link kopieret!

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google