Angrebet på Israel fra den militante islamistiske bevægelse Hamas har sat sit aftryk på oliepriserne.
Da olieprisen var højest mandag morgen, var den steget med over fem procent, sammenlignet med fredag, da markedet lukkede.
Klokken 15 mandag var prisen faldet en smule, men den var stadig over tre procent højere end før weekenden.
Selvom hverken Israel eller Palæstina er olieproducerende lande, så har krigen mellem Hamas og Israel gjort olie- og energimarkedet nervøst og sendt priserne opad.
Frygter Irans indblanding
Stigningen er stadig på et afdæmpet niveau, fortæller Ole Sloth Hansen, der er chef for råvarestrategi i Saxo Bank.
Det kan dog ændre sig, hvis konflikten rykker videre til de olieproducerende lande i Mellemøsten, understreger han.
Han er særligt bekymret for situationen, hvis det viser sig, at Iran, der er storproducent af olie, bliver afsløret i at have spillet en rolle i angrebet – noget, som Hamas hævder, at Iran har, uden at det dog er officielt bekræftet.
- Markedet frygter, at der kommer et angreb eller modsvar mod Iran, som på det seneste har øget deres produktion af olie og holdt låg på priserne, fortæller Ole Sloth Hansen.
Ifølge råvarestrategen er der på det seneste blevet slækket på håndhævelsen af Vestens og særligt USA's sanktioner mod Iran, hvilket har gjort det muligt for landet at øge dets olieproduktion og sågar fylde lagrene.
Det har givet Iran en vigtig position på oliemarkedet den seneste tid.
- Spørgsmålet er, om Iran vil kunne blive ved med det, hvis der kommer et angreb mod dem. Det er det, markedet frygter, fortæller Ole Sloth Hansen.
Samtidig har både Saudi Arabien og Rusland de seneste måneder valgt at sænke deres produktion af olie for at holde prisen oppe med et lavere udbud af olie på markedet globalt.
Det betyder, at verdenslagrene af olie er mindre lige nu, og ifølge Ole Sloth Hansen kan det potentielt gøre situationen mellem Israel og Hamas yderligere alvorlig for oliepriserne.
- Det rammer os på et kritisk tidspunkt, hvis der skulle komme en eskalering, der involverer Iran, fortæller han.
Kan ramme danske forbrugere
Jens Nærvig Pedersen følger blandt andet oliemarkedet som senioranalytiker i Danske Bank, og også han frygter for olieproduktionen i Mellemøsten og særligt Iran efter weekendens angreb på Israel.
- Hvis USA vil straffe Iran for et angreb, kan man ramme landets olielagre. Så vil der forsvinde en del olie fra markedet, fortæller han.
Med udsving i det globale oliemarked er der ikke langt til, at stigende priser vil kunne mærkes herhjemme – blandt andet på benzinpriserne.
Det kan potentielt ramme danske forbrugere allerede i løbet af de kommende dage, vurderer Jens Nærvig Pedersen.
- Hvis den her situation eskalerer, og det begynder at påvirke olieforsyningen, så vil vi ret hurtigt kunne mærke det i oliemarkedet, og det vil med det samme sætte sig i benzinpriserne, fortæller Jens Nærvig Pedersen.
Afhængig af Mellemøsten
Men det er ikke kun oliemarkedet, der er i risiko for prisudsving som følge af krigen.
Israel er både producent og eksportør af naturgas, og mandag var gaspriserne steget med mellem otte og ni procent.
Derfor mener Jens Nærvig Pedersen, at også dette område er værd at holde øje med, fordi Europa siden krigen i Ukraine er blevet mere og mere afhængig af naturgas fra Mellemøsten.
- Når der tidligere har været konflikter i Mellemøsten, har vi ofte kunnet ignorere det på naturgasmarkedet, men nu er vi altså også afhængige af naturgas fra Mellemøsten, fortæller han.
I et globalt perspektiv er Israel en lille spiller på naturgasmarkedet, men med krig i landet er der reelt risiko for tab af gasproduktion.
Og ifølge Jens Nærvig Pedersen er naturgasmarkedet nu i en mere skrøbelig position efter krigen i Ukraine, da Europa ikke længere importerer naturgas fra Rusland i nævneværdig grad.
- Der er ikke en overflod af naturgas på det globale marked, så hvis bekymringen breder sig, kan det hurtigt sætte sig i priserne, fortæller han.
Selvom krigen mellem Israel og Hamas har givet direkte udsving i både oliepriser og naturgaspriser, mener Jens Nærvig Pedersen ikke, at prisudsvingene er alarmerende.
- Lige nu og her ligger både olie-, benzin- og naturgaspriser inden for skiven af, hvad vi har været vant til. Men det er en god anledning til at minde om, at det er en skrøbelig periode for energimarkedet, fortæller han.