Skoler tilpasser mødetider til elevers søvnbehov: "Før var alle trætte"
De ældste elever på Vesterbro Ny Skole møder klokken 08.35 frem for klokken 08.00. Det gøres for at tilpasse skoledagene med teenagernes søvnrytme.
Siden skoleårets start har eleverne i udskolingen på Vesterbro Ny Skole mødt 35 minutter senere.
Det har skolen valgt at gøre for at imødekomme 7. til 9. klassernes søvnbehov, og det er noget, eleverne er glade for.
- Jeg synes, det er virkelig dejligt at få lov til at vågne op og have lidt mere tid om morgenen. Der er slet ikke så meget stress, siger Selma Sidani Aspen, der er elev i 9.b på Vesterbro Ny Skole, til TV 2 Kosmopol.
Dora Pinholt Stougaard fra 7.v oplever også, at hun med de nye mødetider har mere ro i kroppen. Hun mener, at morgenerne i klassen er blevet bedre.
- Før var alle lidt trætte. Jeg synes, at når man kommer ind i klasseværelset nu, så er alle mere friske, og folk taler pænere til hinanden, siger Dora Pinholt Stougaard.
Skal øge trivsel og motivation
Begrundelsen for, at de ældste elever skal møde en halv time senere, er ifølge skoleleder Sara Cort, at man som skole i højere grad bør tage afsæt i børnenes behov.
- Jeg er blevet optaget af søvnforskning, og forskningen peger på, at teenagere falder senere i søvn, men stadig har et stort søvnbehov. Når vi starter skoledagen klokken 08.00, beder vi samtidig de unge om at komme i skole uden nok søvn, siger Sara Cort til TV 2 Kosmopol.
Sara Cort håber på, at udskolingseleverne på Vesterbro Ny Skole vil møde mere udhvilede og motiverede fra skoledagens første lektion.
- Vores tese er, at det kan medvirke til at øge deres motivation og trivsel, og at de har lettere ved at koncentrere sig. Vi prøver at indrette en skole, hvor vi tager børnene alvorligt, uddyber hun.
Falder senere i søvn
Forskningen inden for unges søvn viser blandt andet, at når unge mennesker når puberteten, forskydes deres indre søvn-ur. Det medfører, at de unge bliver trætte senere, end når man er voksen.
Det er noget, som Dora Pinholt Stougaard fra 7.v godt kan genkende.
- Jeg synes, at jeg går senere i seng, end da jeg var yngre, for jeg kan ikke falde i søvn så tidligt, som jeg kunne før. Min lillebror falder meget hurtigere i søvn end mig, siger hun.
Det erklærer Frida Kjærulff Noe fra 9.b sig enig i og tilføjer, at det også er nemt at komme til at kigge på sin telefon, inden man skal sove, hvilket så gør det endnu sværere at falde i søvn.
For skoleleder Sara Cort er der heller ikke nogen tvivl om, at elevernes energiniveau er på det laveste, når mødetiden hedder klokken 08.00.
- De fleste voksne omkring eleverne ved, at de (eleverne, red.) er helt utroligt sløve de første par timer på dagen, og det er der måske ikke noget at sige til, hvis de er i søvnunderskud, siger skolelederen.
Senere mødetider giver kortere pauser
På Vesterbro Ny Skole bliver den halve time ikke lagt ind i slutningen af dagen. Faktisk er skoledagen ligeså lang, som den plejer at være.
Det er fordi, skolen har valgt at forkorte udskolingens pauser. For Frida Kjærulff Noe er det ikke rigtig et problem, som hun ellers var lidt bekymret for.
- I starten var vi lidt skeptiske over de kortere pauser, men det fungerer egentlig fint. Man kan nå at puste ud, men man har ikke tid nok til at gå ned og bruge alle sine penge i Netto, så det er jo godt, siger hun.
De forkortede pauser er også noget, Sara Cort har været nysgerrig på, for skolen er ikke interesseret i at gøre skoledagen, der senest slutter klokken halv fire, længere for eleverne.
- Det er en form for forsøgsordning. Vi ser, hvordan det udvikler sig, og så evaluerer vi. Det kan være, vi skal forsøge at lade eleverne møde endnu senere for eksempel klokken 09.00, siger Sara Cort.
Det er ikke kun Vesterbro Ny Skole, der har valgt at ændre mødetiderne for de ældste elever.
Flere skoler i TV 2 Kosmopols sendeområde lader dette skoleår eleverne sove længere om morgenen.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Folkeskoler i TV 2 Kosmopols sendeområde, der har indført senere mødetider for eleverne
På Skolen på la Cours vej, Frederiksberg Kommune møder eleverne i udskolingen klokken 08.30
På Ny Hollænderskolen i Frederiksberg Kommune møder eleverne på 9. årgang klokken 08.45 tre dage om ugen
På Store Magleby skole i Dragør Kommune møder eleverne i udskolingen klokken 08.15
På Langebjergskolen i Fredensborg Kommune møder eleverne i udskolingen klokken 08.30
På Islev Skole i Rødovre Kommune møder udskolingen klokken 09.00
I Brøndby Kommunes 10. klassecenter UCN møder eleverne klokken 09.00
I Furesø Kommune, har Stavnsholtskolen, Lyngholmskolen og Søndersøskolen prøvehandlinger hvor eleverne har senere mødetider.
I Gladsaxe Kommune er mødetiden for halvdelen af kommunernes ti folkeskoler 1-2 timer senere, flere dage om ugen
Mange unge sover ikke nok
Det er folkeskoleloven, der dikterer, hvor mange timer eleverne skal være i skole på et skoleår, og at undervisningen skal foregå cirka mellem klokken 08.00 og klokken 16.00.
Men ifølge Undervisningsministeriet er det op til skolerne og kommunerne at beslutte, hvordan undervisningen derudover skal tilrettelægges - og dermed også, hvorvidt eleverne skal møde senere end klokken otte.
Tre ud af fire 15-årige sover ikke mellem de otte og ti timer om natten, som det anbefales.
Det kan både skyldes de forandringer i kroppen, der opstår under puberteten, og udefrakommende forstyrrelser som brugen af skærm om aftenen.
Den manglende søvn kan medføre øget risiko for mistrivsel, koncentrationsbesvær og udvikling af stress og depression, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.
Der har længe været tale om at ændre på de unges mødetimer af hensyn til deres søvn.
I 2018 skrev forfatter og ph.d. i balancen mellem arbejdsliv og privatliv Camilla Kring en kronik i Jyllands-Posten, hvor hun understregede den betydelige mængde forskning på området og fortælte om sit borgerforslag om at pålægge den daværende uddannelses- og forskningsminister at indføre klokken 09.00 som mødetid på halvdelen af landets folkeskoler.
- Hvordan kan vi i det 21. århundrede fastholde klokken otte som mødetid i skolen med det argument, at eleverne skal lære at stå op om morgenen og gå på arbejde? Det gav god mening at stå tidligt op i landbrugssamfundet, men i dag er det kun fire procent af befolkningen, som arbejder i landbruget, skrev hun dengang.
- Arbejdet har bevæget sig fra ko til kontor, men bondekulturen sidder stadig dybt i os alle, og fra generation til generation smadrer vi vores børns naturlige sove-vågen-rytme, så de ikke kan mærke sig selv senere i livet.