TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Skoler tilpasser mødetider til elevers søvnbehov: "Før var alle trætte"

De ældste elever på Vesterbro Ny Skole møder klokken 08.35 frem for klokken 08.00. Det gøres for at tilpasse skoledagene med teenagernes søvnrytme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Frida, Dora og Selma har siden skoleårets start mødt klokken 08.35, ligesom resten af udskolingen på Vesterbro Ny skole
Foto: Privatfoto

Siden skoleårets start har eleverne i udskolingen på Vesterbro Ny Skole mødt 35 minutter senere. 

Det har skolen valgt at gøre for at imødekomme 7. til 9. klassernes søvnbehov, og det er noget, eleverne er glade for.

- Jeg synes, det er virkelig dejligt at få lov til at vågne op og have lidt mere tid om morgenen. Der er slet ikke så meget stress, siger Selma Sidani Aspen, der er elev i 9.b på Vesterbro Ny Skole, til TV 2 Kosmopol.

Dora Pinholt Stougaard fra 7.v oplever også, at hun med de nye mødetider har mere ro i kroppen. Hun mener, at morgenerne i klassen er blevet bedre.

- Før var alle lidt trætte. Jeg synes, at når man kommer ind i klasseværelset nu, så er alle mere friske, og folk taler pænere til hinanden, siger Dora Pinholt Stougaard.

Skal øge trivsel og motivation

Begrundelsen for, at de ældste elever skal møde en halv time senere, er ifølge skoleleder Sara Cort, at man som skole i højere grad bør tage afsæt i børnenes behov.

- Jeg er blevet optaget af søvnforskning, og forskningen peger på, at teenagere falder senere i søvn, men stadig har et stort søvnbehov. Når vi starter skoledagen klokken 08.00, beder vi samtidig de unge om at komme i skole uden nok søvn, siger Sara Cort til TV 2 Kosmopol.

Sara Cort håber på, at udskolingseleverne på Vesterbro Ny Skole vil møde mere udhvilede og motiverede fra skoledagens første lektion.

- Vores tese er, at det kan medvirke til at øge deres motivation og trivsel, og at de har lettere ved at koncentrere sig. Vi prøver at indrette en skole, hvor vi tager børnene alvorligt, uddyber hun.

Falder senere i søvn

Forskningen inden for unges søvn viser blandt andet, at når unge mennesker når puberteten, forskydes deres indre søvn-ur. Det medfører, at de unge bliver trætte senere, end når man er voksen.

Det er noget, som Dora Pinholt Stougaard fra 7.v godt kan genkende.

- Jeg synes, at jeg går senere i seng, end da jeg var yngre, for jeg kan ikke falde i søvn så tidligt, som jeg kunne før. Min lillebror falder meget hurtigere i søvn end mig, siger hun.

Det erklærer Frida Kjærulff Noe fra 9.b sig enig i og tilføjer, at det også er nemt at komme til at kigge på sin telefon, inden man skal sove, hvilket så gør det endnu sværere at falde i søvn. 

For skoleleder Sara Cort er der heller ikke nogen tvivl om, at elevernes energiniveau er på det laveste, når mødetiden hedder klokken 08.00.

- De fleste voksne omkring eleverne ved, at de (eleverne, red.) er helt utroligt sløve de første par timer på dagen, og det er der måske ikke noget at sige til, hvis de er i søvnunderskud, siger skolelederen.

Senere mødetider giver kortere pauser

På Vesterbro Ny Skole bliver den halve time ikke lagt ind i slutningen af dagen. Faktisk er skoledagen ligeså lang, som den plejer at være.

Det er fordi, skolen har valgt at forkorte udskolingens pauser. For Frida Kjærulff Noe er det ikke rigtig et problem, som hun ellers var lidt bekymret for.

- I starten var vi lidt skeptiske over de kortere pauser, men det fungerer egentlig fint. Man kan nå at puste ud, men man har ikke tid nok til at gå ned og bruge alle sine penge i Netto, så det er jo godt, siger hun.

De forkortede pauser er også noget, Sara Cort har været nysgerrig på, for skolen er ikke interesseret i at gøre skoledagen, der senest slutter klokken halv fire, længere for eleverne.

- Det er en form for forsøgsordning. Vi ser, hvordan det udvikler sig, og så evaluerer vi. Det kan være, vi skal forsøge at lade eleverne møde endnu senere for eksempel klokken 09.00, siger Sara Cort.

Det er ikke kun Vesterbro Ny Skole, der har valgt at ændre mødetiderne for de ældste elever.

Flere skoler i TV 2 Kosmopols sendeområde lader dette skoleår eleverne sove længere om morgenen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Folkeskoler i TV 2 Kosmopols sendeområde, der har indført senere mødetider for eleverne

  • På Skolen på la Cours vej, Frederiksberg Kommune møder eleverne i udskolingen klokken 08.30

  • På Ny Hollænderskolen i Frederiksberg Kommune møder eleverne på 9. årgang klokken 08.45 tre dage om ugen

  • På Store Magleby skole i Dragør Kommune møder eleverne i udskolingen klokken 08.15

  • På Langebjergskolen i Fredensborg Kommune møder eleverne i udskolingen klokken 08.30

  • På Islev Skole i Rødovre Kommune møder udskolingen klokken 09.00

  • I Brøndby Kommunes 10. klassecenter UCN møder eleverne klokken 09.00

  • I Furesø Kommune, har Stavnsholtskolen, Lyngholmskolen og Søndersøskolen prøvehandlinger hvor eleverne har senere mødetider.

  • I Gladsaxe Kommune er mødetiden for halvdelen af kommunernes ti folkeskoler 1-2 timer senere, flere dage om ugen

Mange unge sover ikke nok 

Det er folkeskoleloven, der dikterer, hvor mange timer eleverne skal være i skole på et skoleår, og at undervisningen skal foregå cirka mellem klokken 08.00 og klokken 16.00.

Men ifølge Undervisningsministeriet er det op til skolerne og kommunerne at beslutte, hvordan undervisningen derudover skal tilrettelægges - og dermed også, hvorvidt eleverne skal møde senere end klokken otte.

Tre ud af fire 15-årige sover ikke mellem de otte og ti timer om natten, som det anbefales.

Det kan både skyldes de forandringer i kroppen, der opstår under puberteten, og udefrakommende forstyrrelser som brugen af skærm om aftenen.

Den manglende søvn kan medføre øget risiko for mistrivsel, koncentrationsbesvær og udvikling af stress og depression, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

Der har længe været tale om at ændre på de unges mødetimer af hensyn til deres søvn.

I 2018 skrev forfatter og ph.d. i balancen mellem arbejdsliv og privatliv Camilla Kring en kronik i Jyllands-Posten, hvor hun understregede den betydelige mængde forskning på området og fortælte om sit borgerforslag om at pålægge den daværende uddannelses- og forskningsminister at indføre klokken 09.00 som mødetid på halvdelen af landets folkeskoler.

- Hvordan kan vi i det 21. århundrede fastholde klokken otte som mødetid i skolen med det argument, at eleverne skal lære at stå op om morgenen og gå på arbejde? Det gav god mening at stå tidligt op i landbrugssamfundet, men i dag er det kun fire procent af befolkningen, som arbejder i landbruget, skrev hun dengang.

- Arbejdet har bevæget sig fra ko til kontor, men bondekulturen sidder stadig dybt i os alle, og fra generation til generation smadrer vi vores børns naturlige sove-vågen-rytme, så de ikke kan mærke sig selv senere i livet.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Politiet finder større mængde fyrværkeri i garage

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Nordsjællands Politi har lørdag aften fundet en større mængde fyrværkeri i en garage i Gentofte.

Det oplyser vagtchef Rune Mandrup til TV 2 Kosmopol.

- Der er mere, end den normale forbruger har, og hvad der er lovligt at have, men der ikke tale om hele paller. Nu skal vi have beredskabet herud, så vi kan få registreret det, siger han.

Han oplyser videre, at det ikke har været nødvendigt hverken at evakuere beboere i nærheden eller tilkalde forsvarets ammunitionsrydningstjeneste i forbindelse med fundet.

- Det ligner umiddelbart fyrværkeri til forbrugermarkedet, så der er altså ikke tale om kanonslag eller lignende.

Politiet har hverken sigtet eller anholdt nogen i sagen, men de er i kontakt med ejeren af garagen.

De vil være til stede på adressen nogle timer endnu.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Minister vil skærpe krav til taxachauffører efter flere sager om overgreb

Et nyt klistermærke skal være med til at sikre kundernes tryghed hos Dantaxi.
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol

Der er behov for at kigge på de krav, der stilles til taxachauffører, og transportminister Thomas Danielsen (V) har derfor indkaldt taxaforligskredsen til en evaluering af den danske taxalov.

Det skriver Ekstra Bladet.

Der har nemlig de seneste år været flere sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder.

Ministeren peger derfor på, at de såkaldte vandelskrav - krav om pålidelighed, etik og integritet - skal tages op til eftersyn.

- Vi skal have væsentligt skærpede vandelskrav. Altså skærpede krav til, hvordan man får et chaufførkort og får lov at køre med mennesker - som jo også nogle gange er mennesker i en sårbar situation af den ene eller anden art. Det kræver en høj etik, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge mediet KøbenhavnLIV har der i hovedstadsområdet været fem sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder, i perioden fra juni 2022 til december 2024.

I starten af december lancerede Dantaxi et klistermærke, som chaufførerne kan køre med, hvis de lever op til en række krav.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Deres datter døde på sin jordomrejse - nu roser de deres hjemby

Roskilde Domkirk
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forældrene til den unge danske kvinde, der tilbage i november døde under et ophold i det sydøstasiatiske land Laos, sender nu en stor tak til hele deres hjemby.

Det skriver Sjællandske medier.

De har nemlig mødt en overraskende stor grad af støtte og sympati fra borgerne i Roskilde, hvor de bor.

- Jeg er bare taknemmelig for at bo i verdens største lille by. Det er virkelig overvældende så mange, som har tænkt på os, krammet os, sendt blomster, kort, beskeder. Det havde jeg virkelig ikke ventet. Men det siger måske også noget om, hvem Anne Sofie var, fortæller hendes far Didier Coyman til Sjællandske Nyheder.

deres datter, Anne-Sofie Ørkild Coyman, blev erklæret død den 13. november - formentlig af metanolforgiftning.

Hun blev begravet fra Roskilde Domkirke den 7. december.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google